Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Беритба и съхраняване на ябълките

Автор:
petrov70
Беритба и съхраняване на ябълките

При съхраняването на ябълките важен момент е тяхната навременна беритба. Преждевременното прибиране на реколтата не само намалява добивите /през последните три седмици преди беритбата плодовете увеличават теглото си с 15-20 на сто/, но и способства за получаване на неоправдано големи фири по време на лагеруването.

 

Съществува определена зависимост между разграждането на хлорофила и оформянето на вкуса на ябълката. Просветляването на основния зелен цвят съвпада с оформянето на вкусовете качества. При по-ранна беритба на ябълката този процес се прекъсва и не може да продължи по време на съхраняването.

 

Ябълките брани рано не могат да развият типичния за сорта ароматен букет. Ранната беритба на някои сортове като Муцу, Червена превъзходна и др. създава условия за масови поражения от запарване по време на съхраняването. Неблагоприятно се отразява и късната беритба на ябълките и се отразява при тяхното съхранение. Климактеричният максимум на дишането може да настъпи още преди внасянето им в плодохранилището, в резултат на което възможностите за продължително лагеруване се ограничават.

 

След климактеричната фаза съпротивителната способност на плодовете срещу паразитни болести рязка се понижава и загубите по време на тяхното съхранение значително се увеличават. При късната беритба на ябълките процесите на дозряване достигат стадий, при който става невъзможно забавянето им посредством охлаждане и съхраняване в регулирана и модифицирана атмосфера, като с това се нарушава хармоничното протичане на ензимните процеси. В ябълковите плодове се натрупват токсични продукти в концентрации, предизвикващи физиологични заболявания. Така късно браните ябълки лесно се засягат от встъклясване, джонтанови петна /горчиви ядки/ и потъмняване на месото.

  • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

    ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалния представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

     
    Универсал НВГ Универсал НВГ

    Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

     
     НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

     НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  • Агрополихим АД Агрополихим АД

    Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

    СД Драганови СД Драганови

    СД "ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ"  е частна фирма, създадена през 1991 год....

    Металагро АД Металагро АД

    Металагро АД е български производител на хедери за жътва на слнчоглед, царевица, приставки...

  • Кубота България /КББГ ЕООД/ Кубота България /КББГ ЕООД/

    Кубота България /КББГ ЕООД/ е изключителен представител на световно известната японска марка...

    Машио Гаспардо България ЕООД Машио Гаспардо България ЕООД

    Машио Гаспардо България - Официален вностител на земеделска техника от групата на Машио...

    ПАНАМИН ПАНАМИН

    Панамин КО е представител за България, Македония, Гърция, Турция и Румъния на Panamin Gmbh,...

  • Анимекс ЕООД Анимекс ЕООД

    Нов стил в Селскостопанството (New Style in Agriculture)   Фирма Анимекс ЕООД е...

    Техно Груп-М Техно Груп-М

    ТЕХНО ГРУП-М –Търговска и развойна дейност в областта на селскостопанска техника и...

    Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

    Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

tips