x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Актуална цена на слънчогледа - 2013

Колеги, може ли някой да каже дали се търси слънчоглед и каква е цената ?

05.02.2013 в 15:15

 
Re: цена на слънчогледа

цената е 0.88лв 0.89лв + ДДС за кг.
не съм много сигурен

05.02.2013 в 20:14

Мнението е редактирано за последно на 2013-02-05 20:16:45
 
Re: цена на слънчогледа

Благодаря за отговора.Трябва да търся пазар, че както се очертава скоро субсидии няма да видим.

06.02.2013 в 09:25

 
Re: Актуална цена на слънчогледа - Февруари 2013

Да ли скоро няма да се качи цената?

06.02.2013 в 15:34

 
Re: Актуална цена на слънчогледа - Февруари 2013

вече цената падна на 0.86лв + ддс 20%

07.02.2013 в 12:19

 
Re: Актуална цена на слънчогледа - Февруари 2013

91+ за белене

07.02.2013 в 18:44

 
Re: Актуална цена на слънчогледа - Февруари 2013

Звезда АД- Долна Митрополия разпродава слънчогледа и спира производството на олио до нова реколта. Вие си правете сметка на къде ще върви цената.

11.02.2013 в 13:21

 
Re: Актуална цена на слънчогледа - Февруари 2013

Български търговци съобщават, че през изминалата седмица в страната се отбелязва поскъпване на продукцията от слънчоглед, съобщава апк-информ.
По данни от 8 февруари стойността на маслодайната култура при условията на EXW е $600-630 за тон срещу $595-600 в края на миналата седмица. На база СРТ цената на продукцията достигна $645-650 за тон, което значително превишава този показател седмица по-рано ($615-625 за тон). Освен това при условията на FOB - Черно море слънчогледът се предлага на цена $660-670 ($635-645) за тон.
Ръстът на цените на българския слънчоглед е обусловен от очакваното повишение на търсенето от страна на Турция и страни от ЕС. При това в настоящия момент експортният потенциал на България е 0,6 млн. тона

11.02.2013 в 13:53

 
Re: Актуална цена на слънчогледа - Февруари 2013

за съжаление ситуацията не е много розова!!!

Седмичен обзор на пазара на зърно и маслодайни култури, фуражи в България и света

1 февруари – 7 февруари 2013 г.

Анализът е любезно предоставен от българската брокерска компания Агрикор

www.agricore.eu

Времето / агропрогноза:

САЩ: В повечето райони със зимна пшеница остава предимно сухо, но през следващата седмица се очакват леки превалявания, които биха помогнали на посевите малко, макар и не достатъчно.
ЕС: Температурите ще се понижат, но не толкова, че да е притеснително за зимните култури. Ще бъде малко по-сухо от нормалното с регионални превалявания от сняг и дъжд.
Източна Европа: В Украйна температурите остават над нулата, ще има дъжд, който ще намали снежната покривка, но за сега това не е опасно. В Северна и Централна Русия остава студено със снежна покривка, докато в южните части на страната времето ще е по-меко, с превалявания от дъжд, което до някъде притеснява местните зърнопроизводители.
Аржентина: Температурите остават високи, сухо е в районите с царевица. Това ще подпомогне по-бързото узряване на царевицата, но определено няма да се отрази положително на добивите.

За прогнозата за времето можете да се информирате оттук: Времето

Зърнени култури – пшеница, ечемик, царевица

Пазарът за пшеница в Европейския съюз по правило следва този в Чикаго. През миналата седмица обаче видяхме изключение – добрият износ на пшеница от ЕС и очакваният положителен ефект от падането на митото за внос на пшеница в Русия поддържаше цената на зърното, без да се взема предвид понижението на американските борси. В края на миналата седмица, както и през тази, европейските борси се върнаха към старото правило. Понижението в САЩ, предизвикано от слабите експортни продажби (победата на египетския търг в събота беше с твърде малко количество пшеница), слабият долар, падналите дъждове в районите със зимна пшеница, както и поради слуховете, че в САЩ има повече запаси от пшеница, отколкото е официалната информация на правителството. Всичко това доведе до такъв спад на котировките на американска пшеница, какъвто не бяхме виждали през последните три седмици.

Много странни резултати от проведените търгове имаше през изминалата седмица. Египет купи щатска пшеница на $323 доставено, а от друга страна Сирия закупи близо 100 000 мт на много висока цена - около $400 с произход Черно море. Съмненията, че няма как да бъде от Черно море се разсеяха след като се разбра, че Украйна е освободила 225 000 тона от държавните запаси. С една сума, въпреки супер ограниченото предлагане на пшеница от основните износители, търсенето е толкова слабо, че цените продължават да се понижават.

Графичното представяне на промяната в цените на международните борси можете да следите оттук – Котировки

Царевицата на борсите в САЩ завърши слабо седмицата. Понижението на американските фючърси и отслабеният долар обаче не повлияха кой знае колко на европейските борси за царевица. Очаква се затягане на пазара на царевица в Общността, както и реакцията на фондовете след доклада на USDA в петък (вероятно USDA ще понижи световните запаси от царевица). В близко бъдеще се очаква възходяща тенденция за цената на царевицата, която ще се задържи до момента, в който Бразилия и Аржентина започнат предлагането на тази зърнена култура. В дългосрочен план цените по-скоро ще падат.

В България практически нямаме промяна в ситуацията вече от два месеца. Липсва търсене, времето напредва, торовата кампания е в пълен ход, трябват средства за финансиране, а купувачи няма. Едва ли е имало по-негативни прогнози от реалността в момента. Моментът за продажби вероятно бе изпуснат в края на ноември и сега разочарованието е голямо. Поддържаме духа с надеждата, че при поява на търсене, ситуацията ще се подобри. Всъщност търсене има, но на нива с до $20 по-ниски от нашия пазар. Като имаме предвид котировките на пшеница нова реколта, вероятно най-добрата стратегия е да се освобождава стока възможно по-скоро.

Царевицата е в същата тежка ситуация, като дори там разочарованието е по-силно, защото започнахме с много силен пазар, за да видим с до 80 лв по-ниски цени в момента. Това тежи на пазара със страшна сила и пречи на трезвото мислене на продавачите. Никога по това време на годината не сме имали толкова царевица. Надеждата ни е Украйна да спре някъде през април с агресивните продажби и да успеем да се включим някъде след това.

Маслодайни култури – слънчоглед, рапица. Фуражни компоненти – шротове, трици

След ръста, в края на миналата седмица соята на борсите в САЩ се понижи. Причината – очаквани валежи в Аржентина. В петък обаче търговията с фючърси бе подкрепена от техническо купуване като растежът продължи и през тази седмица.
Очаква се в петък USDA да понижи леко прогнозата си за реколтата от соя в Аржентина до 53.01 млн. тона и да повиши за Бразилия до 82.65 млн. тона. Подобна е и прогнозата на Informa Economics, която излезе тази седмица.

Според различни източници/анализатори България разполага с около 450 000 мт слънчоглед за експорт от тук до края на сезона. За разлика от други години традиционния ни пазар в Турция не е активен и това внася едно лежерно усещане на нашия пазар. Цените не са се променили практически от 2-3 месеца. На Черноморския пазар няма страна с такъв експортен излишък освен България. Наш авторитетен колега от Турция направи интересен коментар вчера- "Единствената причина поради която Турция не купува от България този сезон е, че само продавачите в България обичат "зелените пари" повече от купувачите в Турция". ... И вероятно е прав ...

11.02.2013 в 23:35

 
Re: Актуална цена на слънчогледа - Февруари 2013

Явно и доста търговци са се регистрирали като фермери в сайта

12.02.2013 в 01:22

 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

 • Мадара АГРО ЕООД Мадара АГРО ЕООД

  „Мадара АГРО“ ЕООД е един от най-големите производители на земеделска техника в...

   
  Варекс ООД Варекс ООД

  "ВАРЕКС" ООД - новаторски подход СЕРИОЗНИ МАШИНИ ЗА СЕРИОЗНИ СТОПАНИ!  ...

   
  Агро Бул Сервиз ООД Агро Бул Сервиз ООД

  "Агро Бул Сервиз" ООД  извършва търговска и сервизна дейност на селскостопанска...

 • АГРОЛА ООД АГРОЛА ООД

  ”АГРОЛА” ООД , ЕИК 114685177 е със седалище и адрес на управление: гр. Плевен,...

  Агрокорпорейшън ООД Агрокорпорейшън ООД

  Oсновната дейност на Агрокорпорейшън ООД е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска...

  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

 • Мегатрон ЕАД Мегатрон ЕАД

  Мегатрон ЕАД  е основана през 1998 г. и е официален представител в България на водещи...

  Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД АГРОТЕХНИКИ И КО ООД

  АГРОТЕХНИКИ И КО ООД е фирма със седалище град Карнобат, Индустриална зона Север. Фирмата...

 • Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

forum