Торене на касиса
За добри добиви -торете касиса. Най-големи са изискванията на културата от пролетта до средата на лятото
Растенията поглъщат хранителни вещества през целия вегетационен период, но потребностите им през отделните фенологични фази са твърде различни. Това налага азотните торове като бързо действащи да се внасят всяка година в началото на разпукване на пъпките, а органичните, фосфорните и калиевите, като бавно действащи - през 2-3 години, преди есенната оран.
На този етап е целесъобразно нормите на торене при касиса да се определят в зависимост от съдържанието на хранителни вещества в почвата и за добри добиви - торете касиса в зависимост от очакваният добив. Тази закономерност може да се установи оптимално по отношение на фосфора и калия.
Количеството на азотните торове се препоръчва да се определя само въз основа на добива, тъй като се приема, че азотът е много подвижен и съдържанието му в почвата е твърде променливо.
Според досегашните проучвания дозата на азота трябва да бъде следната: 6-8 кг/дка при добив 400 кг/дка; 8-10 кг/дка при добив 800 кг/дка и 10-12 кг/ дка при добив 1200 кг/дка.
Формата на използваните торове също оказва влияние върху ефекта от торенето. Най-подходящи за касиса от азотните торове са амониевият нитрат и карбамидът, от фосфорните - гранулираният суперфосфат и от калиевите – калиев сулфат.
Производство на круши - особености
Сортовете на крушата се присаждат както на семенни, така и на вегетативни подложки. Семенните подложки се получават от семена на горска круша и по-рядко на някои културни крушови сортове.
Подходящи райони за отглеждане на киви в България
Освен районите, в които се отглежда киви сега и където агротехническите условия са подходящи за вегетационното му развитие и презимуване, несъмнено в страната има и други райони и микрорайони с подходящи условия.
Мостово присаждане на овощни дървета
Мостовото присаждане се прави и когато има нова или незараснала рана върху широка част от кората.
Размножаване и отглеждане на лимона
Лимоните се размножават вегетативно и семенно. Семенно размножаваните лимони са по-дълготрайни, по-лесно се приспособяват към условията на отглеждане, обаче встъпват късно в плододаване.