Пастьорелоза при свинете
Наричат я още огненица, гърленица и е остра заразна болест, протичаща с висока температура, оток на гърлото и пневмония
Причинява се от малка бактерия, която отделя токсини. Възприемчиви са свинете от всички възрасти.
Заразяването става през устата и носа. Основен източник на заразата с болните и преболедували свине, носители и отделители на пастьорели.
Болестта има свръхостра, остра и хронична форма. Избухването и продължителността и зависят и от някои стресови фактори.По-слабите прасета, живеещи при по-лоши условия, боледуват по-често и по-тежко. Пастьорелозата протича бързо, до 1 - 2 дни, с висока температура, тежко дишане, оток в областта на шията, зачервяване и висока смъртност. При хроничната форма се засягат предимно белите дробове.
Болестта се лекува изключително с антибиотици, приложени инжективно, и с други укрепващи средства. Мерките за профилактика и борба са от общ характер.
Контрол и грижи по време на агненето на овцете
Основната цел на всеки овцевъд е да създаде необходимите условия за раждане на здрави и жизнени приплоди – единаци, близнаци или тризнаци. За целта е необходимо овцевъдите още преди започване на агненето да извършат следната подготовка:
Време е за стрижба на шилетата
Всички шилета, които няма да се оставят за зимния период, а ще се колят наесен, трябва да се стрижат 1 до 1,5 месеца преди тяхното клане. Това дава възможност влакното да порасне достатъчно...
Стопани, контролирайте следродилния период на млечните крави
За да се получава всяка година по едно теле (т.е. 365-дневен период за отелване), кравите би трябвало да заченат 85-90 дни след раждането
Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...