Бадем
Биологични особености
Изисквания към климата и почвата. Бадемът успява най-добре в места с къса и без големи температурни колебания зима, с ранна и топла слънчева пролет и продължително лято. Местата с повратни студове са неблагоприятни. По-устойчив е от кайсията и прасковата. През дълбокия зимен покой плодните пъпки могат да пострадат при температури под -22 до -24 градуса Целзий, а клонките, клоните и стволът мръзнат при по-продължителни застудявания под -27 градуса. С пролетното пробуждане чувствителността към студ расте. През бутонизацията пъпките мръзнат при температура под -8 градуса, а непосредствено преди цъфтежа страдат при температури под минус 3-4 градуса. За напълно отворените цветове в масовия цъфтеж са опасни и застудявания от минус 1,5 до минус 2,5 градуса. Младите завръзи мръзнат при минус 1 до минус 1,5 градуса.
У нас бадемът успява до 600 м надморска височина.
Този вид има дълбока коренова система и притежава способност да хвърля част от листната маса при засушаване, което го прави по-издържлив на суша. Той обаче реагира много положително на напояване при засушаване, като добивите могат да се удвоят. Макар и най-малко взискателен към почвата между отглежданите у нас овощни видове, бадемът не се развива добре на твърде бедни и плитки почви, както и на много тежки неотцедливи, студени почви с близки подпочвени води. Предпочита почви с неутрална реакция. Изисква по-дълбоки почви.
Сортове. Бадемовите сортове се делят на книжночерупкови, мекочерупкови и стандартночерупкови - полутвърди.
Нон парел - произхожда от Калифорния, проявява се като родови сорт. Плодовете са средно едри, продълговати, с извънредно крехка черупка, ядката е добре развита, с приятен вкус и аромат. Зрее през втората половина на август.
Десертен - дърво с умерен растеж, плодът дава изобилно и редовно.
Приморски - руски сорт, дърво със среден до умерен растеж като плодовете са средно едри, черупката крехка, ядката единична, сладка и слабо ароматна. С много добро качество, узрява през втората половина на септември.
Дабков сорт - местен сорт, разпространен във варненско. Дървото е средно, с добро и сравнително редовно плододаване. Плодовете са средно едри, конусовидни, със заострено връхче и ароматична ядка с много добро качество.
Производство на круши - особености
Сортовете на крушата се присаждат както на семенни, така и на вегетативни подложки. Семенните подложки се получават от семена на горска круша и по-рядко на някои културни крушови сортове.
Подходящи райони за отглеждане на киви в България
Освен районите, в които се отглежда киви сега и където агротехническите условия са подходящи за вегетационното му развитие и презимуване, несъмнено в страната има и други райони и микрорайони с подходящи условия.
Мостово присаждане на овощни дървета
Мостовото присаждане се прави и когато има нова или незараснала рана върху широка част от кората.
Размножаване и отглеждане на лимона
Лимоните се размножават вегетативно и семенно. Семенно размножаваните лимони са по-дълготрайни, по-лесно се приспособяват към условията на отглеждане, обаче встъпват късно в плододаване.